Εθνική Στρατηγική για τα ∆ικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία 2024-2030

Εθνική Στρατηγική για τα ∆ικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία 2024-2030

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, διοργάνωσαν την περασµένη εβδοµάδα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου, µε θέµα «Σχεδιάζουµε ένα καλύτερο σήµερα µε όλους, για όλους», όπου παρουσιάστηκε το περιεχόµενο της ΕΣ∆ΑµεΑ. Στη συνάντηση συµµετείχαν ο πρόεδρος της τριτοβάθµιας Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑµεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιµότητας, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθώς και εκπρόσωποι συνολικά 31 δευτεροβάθµιων οµοσπονδιών ατόµων µε αναπηρία.

Οι προτάσεις μας,

  • · Η πολιτεία να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην σωστή ενημέρωση των πολιτών για τη σπουδαιότητα της Δωρεάς Οργάνων, αφιερώνοντας πόρους σε περισσότερα διαφημιστικά σποτ με συχνότερη προβολή αυτών, χρηματοδοτώντας δράσεις και ημερίδες με θέμα τη Δωρεά Οργάνων. Επιθυμία μας είναι να περάσει στη συνείδηση του πολίτη ως πρώτη σκέψη, πως η σωστή πράξη είναι η Δωρεά των Οργάνων του θανόντα και όχι να θαφτούν μαζί του στο χώμα

 

  • Οι απαιτήσεις των Μεταμοσχευμένων ασθενών αλλά και όσων ασθενών βρίσκονται στη λίστα του ΕΟΜ για μεταμόσχευση, είναι ιδιαίτερες και περισσότερες από έναν πολίτη που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του, γι’ αυτό το λόγω επιβάλλεται να αρθούν οι περιορισμοί των κωδικώνICD-10, Ζ94 ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΥ, Ι42.0 ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ώστε οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν αναλώσιμα και φάρμακα στη σωστή δοσολογία που ο θεράπων γιατρός κρίνει πως ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει. Να σταματήσει το τσουβάλιασμα των ασθενών και να αξιολογούνται τα κριτήρια των ΑμεΑ ασθενών καλύπτοντας τις ανάγκες τους κατά περίπτωση.

  • · Όσο δύσκολη είναι η συνταγογραφίση αναλώσιμων υλικών για τους ΑμεΑ ασθενείς με Μηχανική Υποστήριξη Καρδιάς (ΜΥΚ) άλλο τόσο είναι και η εκτέλεση αυτών των συνταγών. Έχει παρατηρηθεί από πολλούς συνασθενείς μας, μέλη του συλλόγου, πως δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν από τα συνοικιακά συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία, διότι, εξαιτίας του υψηλού τους κόστους αρνούνται να τους εκτελέσουν τη συνταγή. Προτείνουμε, η εκτέλεση και κατά επέκταση η χορήγηση των αναλώσιμων υλικών, να γίνονται ΚΑΙ από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, ώστε να μπορούν να τα προμηθεύονται εγκαίρως οι ασθενείς.

 

  • · Μεγαλύτερη μέριμνα από τη πολιτεία στις οικονομικές ανάγκες των ΑμεΑ ασθενών, για μια ισότιμη κοινωνικά θέση με ότι αυτό συνεπάγεται, διότι εξαιτίας της ιδιαιτερότητας τους η δυσκολία στην εύρεση εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις η αδυναμία εργασίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον βιοπορισμό τους, σε συνάρτηση δε, τα αυξημένα έξοδα από τον μέσο πολίτη σε φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές εξετάσεις κ.α. καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα τοποθετώντας ένα ακόμα πρόβλημα στα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

  • · Η μετακίνηση των ΑμεΑ ασθενών στον αστικό ιστό, είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους. Εκτός από τα κακοσχεδιασμένα και κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια που πολλές φορές καταλαμβάνουν τον χώρο τραπεζοκαθήσματα καταστημάτων, καθιστούν αδύνατη τη διέλευση των ΑμεΑ ασθενών με τροχήλατα βοηθήματα όπως αναπηρικά αμαξίδια, τεχνητές καρδιές κ.α., ανύπαρκτη δε, είναι η μέριμνα από τη πολιτεία για τη μετακίνηση αυτών των ασθενών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Προτείνουμε τον σχεδιασμό από τους τοπικούς φορείς της κάθε περιοχής για την συλλογή τους με αυτοκίνητο του δήμου, την απομάκρυνση από την οικία τους και μεταφοράς τους σε ασφαλή εγκατάσταση του δήμου ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *