Μήνυμα αφύπνισης για την δωρεά οργάνων από το Πρόεδρο του ΩΚΚ καθηγητή κ. Γιάννη Μπολέτη

Ενα αφυπνιστικό μήνυμα για τη δωρεά οργάνων, για την ελπίδα, αλλά και για τη διαχείριση του πένθους, έδωσε με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο Καλαματιανός καθηγητής Νεφρολογίας και πρόεδρος στο Ωνάσειο, Γιάννης Μπολέτης. Σε μια συζήτηση με τον Τάσο Τέλλογλου, λέει ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα, όσες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δωρεάς ζωής, δεν ήταν επαρκείς ή συγκροτημένες.

Ο κ. Μπολέτης αναλύει τους λόγους που η Ελλάδα μένει πίσω στα ποσοστά της δωρεάς οργάνων. Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με κάποιες παγιωμένες νοοτροπίες, με το φόρτο εργασίας των εντατικολόγων, με τις ελλείψεις στις ΜΕΘ. “Τραγική” επίσης χαρακτηρίζει ο καθηγητής την κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιος αν χρειαστεί να ψάξει για όργανο. Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. “Στη χώρα μας έχουμε 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 22” εξηγεί. Ενα νέο ελπιδοφόρο στοιχείο που παρατίθεται στη συνέντευξη είναι το πρόγραμμα “ανταλλαγών μεταξύ ζώντων δοτών, που σημαίνει ότι αν εσύ δεν μπορείς να λάβεις νεφρό από εμένα λόγω ασυμβατότητας, αλλά ταιριάζεις με τον δότη ενός άλλου ζευγαριού, του οποίου ο λήπτης είναι συμβατός με εμένα, γίνεται χιαστί ανταλλαγή δότη-λήπτη”.

Σημαντικά στοιχεία φωτίζονται επίσης από την κουβέντα αυτή και όσον αφορά τα χειρουργεία για παιδιά που γίνονται στο Ωνάσειο: “Εχουμε υπογράψει συμφωνία με το Great Ormond Street, το μεγαλύτερο ίσως παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ευρώπη, ώστε σε ό,τι αφορά την παιδοκαρδιοχειρουργική, να μας αξιολογήσουν, να επισημάνουν τυχόν κενά και σημεία που πρέπει να βελτιώσουμε και να συνεισφέρουν στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και στην παρακολούθηση της προόδου μας σε ορίζοντα μιας τριετίας”.

Θα γραφτεί μια νέα σελίδα το επόμενο διάστημα όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, όπως όλα δείχνουν, αφού για πρώτη φορά συμμετέχει ένας μη κρατικός φορέας στην προσπάθεια για διεύρυνση της ελπίδας των νοσούν των και των οικογενειών τους: το Ίδρυμα Ωνάση. Επίσης, το  London School of Economics, με τον συντονισμό των καθηγητών Ηλία Μόσιαλου και Βασίλη Παπαλόη και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών, εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο και χρηματοδότησε το Ωνάσειο Ίδρυμα. Ακόμη, διέθεσε πόρους για να προσληφθούν τοπικοί συντονιστές σε ΜΕΘ, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.

Τέλος, το κεντρικό μήνυμα, πέρα από όλα τα άλλα ενδιαφέροντα της συνέντευξης του κ. Μπολέτη, είναι απόλυτο, ειλικρινές και αφοπλιστικό: “Δώστε ζωή μέσα από το πένθος σας”…

πηγή:elefteria online

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *