31.10.2019 Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

  • Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
  • Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνει περιμένοντας μόσχευμα.

Γ.Πατούλης :Ο  ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων, αναδείχθηκε στη σημαντική Ενημερωτική Εκδήλωση, για το θέμα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, με τη συμμετοχή επιφανών μελών της επιστημονική κοινότητας, Συλλόγων Ασθενών και Εκπροσώπων Φορέων. Ο ΙΣΑ πήρε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων- που έχει θεσπιστεί η 1η Νοεμβρίου-, με στόχο να συμβάλλει στη διάδοση του σημαντικού μηνύματος της Δωρεάς Οργάνων που χαρίζει το πολύτιμο δώρο της ζωής σε συνανθρώπους μας.
Η μεταμόσχευση οργάνων απετέλεσε την επανάσταση στην Ιατρική του 20ου αιώνα καθώς άνοιξε νέους δρόμους στην Ιατρική και πρόσφερε επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς που εθεωρούντο καταδικασμένοι. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστεί ουραγός τόσο σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας τελευταία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, ο κ.Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής για μόσχευμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για άλλους η λύση του εξωτερικού αποτελεί μονόδρομος. Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ ,η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ουραγός η Ελλάδα στη Δωρεά Οργάνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές:

  • Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
  • Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.
  • Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ.
  • Περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ενώ παρίσταντο τα μέλη του ΔΣ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Ι. Κεχρής ,Π. Λεονάρδου ,Λ. Μαρκάκη, Σ. Προβατάς. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε το μέλος του ΔΣ Τ. Χατζής, Παιδίατρος Εντατικολόγος , πρώην Πρόεδρος ΕΟΜ Σημαντικές τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Α. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου  Ιατρικού Συλλόγου , ο καθηγητής Ι. Μπολέτης Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Διευθυντής Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο, ο καθηγητής Ι. Φούζας Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού – ήπατος στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Δόκτωρ Α. Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Βασίλειος Βουγάς , εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, η καθηγήτρια Α. Κοτανίδου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Ε. Μουλούδη, Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Α. Τσιρογιάννη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι  των Ασθενών: Χ Θεοδωρίδου Πρόεδρος Συλλόγου Ηπατομεταμοσχευθέντων «Ηπάρχω», Δ. Μαγγίνας Πρόεδρος Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς, Σ. Γραφάκος Επιστημονικός Διευθυντής Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”, Ι. Αλυσσανδράτου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου “ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ”.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

     

  DSC 0055

DSC 0090

DSC 0064

.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *