1η Νοεμβρίου Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

1η Νοεμβρίου Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.
Η δωρεά οργάνων είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου συνανθρώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.
Η δωρεά οργάνων γίνεται ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα όταν οι λίστες των υποψήφιων ληπτών  καρδιάς , πνευμόνων, νεφρού, ήπατος μυελού των οστών και λοιπών ρευστών οργάνων που χρήζουν μεταμόσχευσης διαρκώς αυξάνονται και επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής. Δεν ξεχνάμε τους 1200 και πλέον  συνανθρώπους μας που είναι εγγεγραμμένοι στη εθνική λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων  χωρίς άμεση ανταπόκριση.
Η χώρα μας κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων.
Στη χώρα μας έχουμε μόλις 2,7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14 δότες ανά εκατομμύριο .
Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την χώρα μας , όπως η Πορτογαλία,το Βέλγιο, η Τσεχία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών , άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα . Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.
Πρώτον θα αποσυμφορήσει τις πολυπληθείς λίστες αναμονής και νεφροπαθείς ,καρδιοπαθείς ,ηπατοπαθείς, λήπτες μυελού θα μεταμοσχευθούν και θα ξαναβρούν την ποιότητα ζωής τους.
Δεύτερο θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση πόρων λόγω της μεγάλης διαφοράς κόστους ανάμεσα στη θεραπεία της χρόνιας ανεπάρκειας των συμπαγών οργάνων και της θεραπείας -υποστήριξης της μεταμόσχευσης .
Ένας νέος εθνικός σχεδιασμός της μεταμοσχευτικής πολιτικής της Χώρας μας από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΜ , θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα και θα αξιοποιεί την ελληνική εμπειρία.
Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται:

 Στην οργάνωση και τον έλεγχο των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ ) που αποτελεί την κύρια πηγή μοσχευμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους.

 Στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου κλειδί των τοπικών και κεντρικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων .

 Στην καθιέρωση σχεδίου ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων με άμεσους μεσοπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους μετρήσιμους και ελεγχόμενους στόχους.

 Στο σχεδιασμό μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γενομένης από το σχολείο.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων Καρδιάς – Πνευμόνων συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *