06.07.2014 Δικαιολογητικά για τον ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ,Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με πρώτη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.

– Επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα ή για εδαφικές επιφάνειες εντός ή εκτός σχεδίου.
– Ο νέος φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων. Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.
– Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής  χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και για αυτό το δικαίωμα.
– Βασικός Φόρος: Κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Από κει και πέρα, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι συντελεστές όπως παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, βοηθητικών χώρων, ημιτελών κτισμάτων.

Πλήρη απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους, πολύτεκνους, και ΑΜΕΑ πάνω από 80% έχουν όσοι πληρούν τα παρακάτω τεκμήρια:
• Εισόδημα έως 12.000 ευρώ (+1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο)
• Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.
• Δεν υπάρχει όριο αξίας ακίνητης περιουσίας
• Δεν απαιτείται ασφαλιστική-φορολογική ενημερότητα.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι έχουν τις εξής προϋποθέσεις:
• Εισόδημα έως 9.000 ευρώ για άγαμο (+1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο)
• Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.
• Συνολικό ύψος ακίνητης περιουσίας (εκτός αγροτεμαχίων): έως 85.000 ευρώ για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για έγγαμο και έως 200.000 ευρώ για έγγαμο με 1 ή 2 τέκνα.

Από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 και σταδιακά εντός τριών ημερών οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Εναλλακτικά, στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί).
Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων – φυσικών προσώπων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *