Επίσκεψη στον Υπουργό υγείας των προέδρων των συλλόγων μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων (27-01-14)

Την Δευτέρα 27/01/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη Άδωνι με τον κ.Μαγγίνα Δημήτριο, Πρόεδρο του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης "Συνεχίζω" κ.Σβάρνα Χρήστο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού, και την κ. Θεοδωρίδου Χριστίνα, Πρόεδρο του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που ήδη είχαν γνωστοποιηθεί στον Υπουργό Υγείας με κοινό υπόμνημα των τριών Συλλόγων.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα εξαιρεθούν οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας από το πλαφόν της συνταγογράφησης κάθε ιατρού σε σχέση με τη μηνιαία δαπάνη του, που αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση 113429 ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014 απόφαση Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όσον αφόρα την μεταμοσχευτική διαδικασία – αδειοδοτήσεις-αξιολογήσεις μεταμοσχευτικών προγραμμάτων άμεσα εντός του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή του ΕΟΜ, Επιστημονικών φορέων και των Συλλόγων των ασθενών με στόχο τη διαμόρφωση και εν τέλει εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων.

Αρνητικός υπήρξε στην εξεύρεση λύσης λόγω μνημονικών δεσμεύσεων για τα παρακάτω θέματα :

  • Στην εξαίρεση των μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων και των ασθενών τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας από το ετήσιο πλαφόν του 15% της συνταγογράφησης με χρήση του εμπορικού ονόματος του φαρμακευτικού σκευάσματος ανά ιατρό, όπως προβλέπει η απόφαση οικ. 27361 22/08/2013 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
    • Στην κατάργηση της συμμετοχής του 15% της αξίας στη παροχή φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Στην κατάργηση της οικονομικής επιβάρυνσης στα φάρμακα των μεταμοσχευμένων ασθενών , και των ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής ανεπάρκειας κάποιου ζωτικού τους οργάνου που προκύπτει μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Οι Σύλλογοι μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στα μέλη τους όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλους τους μεταμοσχευμένους και τους ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι την πλήρη επίλυση των δίκαιων και κοινωνικά αποδεκτών αιτημάτων τους.

 Ανοίξτε το αρχείο pdf για τα αιτήματα των Συλλόγων.

pdf.docx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *