Συσκευές Υποβοήθησης Αριστερής Κοιλίας
(Left Ventricle Assist Device)
Η ΣΥΑΚ είναι μία χειρουργικώς εμφυτευμένη μηχανική συσκευή που βοηθά την καρδιά να αντλήσει αίμα. Εάν και οι 2 κοιλότητες άντλησης της καρδιάς ανεπαρκούν 2 συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Οι ΣΥΑΚ χρησιμοποιούνται σε 3 κατηγορίες ανθρώπων.
1. Aνθρωποι που περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς. Πολλοί από τους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση έχουν τόσο αδύνατη καρδιά που δεν προβλέπεται να επιβιώσουν έως τη μεταμόσχευση. Αυτοί οι ασθενεί παίρνουν τη ΣΥΑΚ ως «γέφυρα για τη μεταμόσχευση» . Η συσκευή παραμένει εμφυτευμένη για όλο το διάστημα έως τη μεταμόσχευση και τότε αφαιρείται.
2. Aνθρωποι που έκαναν εγχείρηση καρδιάς αλλά η καρδιά τους δεν μπορεί να αναλάβει το φορτίο αμέσως. Οι γιατροί λένε ότι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη «μηχανή καρδιά-πνεύμονα». Γι΄ αυτό τους τοποθετείται η ΣΥΑΚ έως ότου η καρδιακή τους λειτουργία επιστρέψει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα (συνήθως μετά από λίγες ημέρες).
3. Αυτή την περίοδο άνθρωποι με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια συμμετέχουν σε μία δοκιμή ΣΥΑΚ που ονομάζεται REMATCH κι οποία στόχο έχει να ελέγξει τη λειτουργικότητα της ΣΥΑΚ ως μόνιμη λύση. Οι μισοί ασθενείς στη δοκιμή θα πάρουν το μάξιμουμ της φαρμακευτικής αγωγής για την ανεπάρκεια τους ενώ οι άλλοι μισοί θα πάρουν μία φορητή ΣΥΑΚ σε μόνιμη βάση. Κι αφού οι εμφυτεύσεις είναι μόνιμες οι ασθενείς πηγαίνουν να ζήσουν στο σπίτι ακολουθώντας συγκεκριμένους περιορισμούς.
Πως δουλεύει η ΣΥΑΚ
Μία ΣΥΑΚ ή αναλαμβάνει ή υποβοηθά το αντλητικό ρόλο της αριστερής κοιλίας – της κύριας αντλητικής κοιλότητας της καρδιάς. Οι καινούριες ΣΥΑΚ είναι σχεδιασμένες για μόνιμη εμφύτευση σε ανθρώπους με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
Ένα μέρος της συσκευής εμφυτεύεται στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα, κι ένα άλλο μέρος παραμένει έξω από το σώμα. Ο ασθενής κουβαλά το εξωτερικό μέρος της συσκευής σε μία ζώνη γύρω από τη μέση ή σε ένα λουρί από τον ώμο. Οι περισσότερες ΣΥΑΚ τώρα έχουν μία ηλεκτρική αντλία, μία παροχή ενέργειας (συνήθως μία μπαταρία με βάρος 4 κιλά) και 2 σωλήνες. Ένας σωλήνας μεταφέρει το αίμα από την αριστερή κοιλία στη συσκευή. Ο άλλος σωλήνας παίρνει το αντλούμενο αίμα από τον σωλήνα και το ωθεί στην αορτή για να κυκλοφορήσει στο σώμα.
Για να δείτε το Video πατήστε εδώ.